Žalár guláš cup 2023

„U nás na sídlisku pri Žalári bude guláš cup, šli by sme?“ Zaznelo jedného dňa z úst „preccedu“ Miša a takmer bolo rozhodnuté, že ideme. Keď sme to viacerí potvrdili, bolo to jasné, a tak sme hneď prvý prázdninový deň, 1.júla 2023 znovu rozpálili oheň a varili guláš, za posledný rok už druhýkrát súťažne.

 

Ako aj naposledy, náš tím sa volal Lepiči, čo vystihuje naše modelárske hobby, ale tiež má byť aj akýmsi ironickým pomenovaním v podobe posledných štyroch písmen daného slova.
Už dva dni pred akciou som začal s prípravami – nákup surovín, príprava šiatra, kotla, kotliny, dreva, stolov, skrátka všetkého potrebného na to, aby sme nielen vedeli guláš variť, ale aby sme pri tom mali aj aké-také pohodlie. Martin Rezák zohnal prvotriedne diviačie a srnčie mäso, snáď to najlepšie do dobrého guláša. No a večer pred akciou sme sa my dvaja stretli a začali pomaly baliť veci na prevoz.
V sobotu ráno to začalo. Chlapci postavili šiator (po minuloročnej premiére to pre nich už bola brnkačka), rozložili všetko potrebné a už sa čakalo len na môj príchod a na suroviny. Kto mohol, začal pripravovať suroviny, niektorí sa venovali zdobeniu stánku, niektorí zas zamestnávali deti. Keďže sme mali mastné mäso, dohodli sme sa s organizátormi, že začneme trošku skôr, avšak nie s varením guláša, ale vytápaním masti. Čo technicky vzaté nie je varenie guláša. Masť z diviaka je neskutočne lahodná a to v našom guláši určite zanechalo znamenitú stopu.
Hneď na začiatku sa nám stali dve celkom humorné veci. Pri krájaní a pohodlnom sedení pri stole sa had nami vykakal holub a trafil v podstate celý stôl. Mne tak skončila časť tohto pokladu vo vlasoch, na tričku, Mirca to pokropilo skoro na komplet, a čo je najhoršie, schytali to aj naše suroviny. Musel som teda s mäsom rýchlo utekať a poumývať ho. No a druhá, hoci do dnešného dňa som presvedčený, že až taká náhoda to nebola, vietor poľavil pásku prvého písmena nášho názvu tímu, a to prekrylo druhé písmeno a tak z názvu ostalo iba slovo... Veď prečítajte si to sami.
Guláš sa varil, gulášmajstrov a šéfkuchárov sme ako obvykle mali pomaly viac, ako ingrediencii, čerešňové drevo v kotline rozvoniavalo, a náš výtvor takisto. Každou chvíľou to vyzeralo viac a viac ako sme chceli. Až pri jednej ochutnávke som nakoniec skonštatoval: „Myslím, že to už je, ako má byť.“ A chvíľu na to sme to odstavili. Stihli sme to zhruba 20 minút pred ukončením, porotcovia prišli presne na čas a naložili sme im vzorku nášho výtvoru.
Hoci viacerí z nášho klubu boli s výsledkom viac, ako spokojní, porota si bohužiaľ predstavovala víťazné guláše inak a tak sme sa neumiestnili. No nič, skúsime to nabudúce. Vyhrali sme však nejaké ceny útechy za účasť.
Počas akcie sme postretali plno známych, ktorí nás prišli pozrieť cielene, ale aj takých ,ktorí len náhodou šli okolo. Varenie a jedenie guláša má ale jednu veľkú výhodu, porozprávať sa pri ňom dá v podstate s každým, ak netreba odbiehať.
V momente, keď sme začali guláš nakladať, začali k nám chodiť ľudia, či si môžu kúpiť z nášho guláša. Touto otázkou sme boli natoľko zaskočení, do ďalších ročníkov si na to budeme musieť vymyslieť systém. Akciu hodnotím ako veľmi úspešnú, hoci bez súťažného úspechu. No a guláš tiež.
Uvidíme, ako sa podarí ísť na ďalší ročník, osobne tipujem, že toto nie je ani zďaleka posledný guláš, čo sme v bledomodrých tričkách MK Zobor varili. Tak teda, vidíme sa na ďalšom guláš cupe!

 

Peter Majerčiak
Gulášmajster klubu
 

 

Normal 0 21 false false false SK X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normálna tabuľka"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}